Какво е Биотин и за какво помага?

 

Биотинът е един от най-известните витамини от витамин В комплекс. Той е бил открит в края на 30-те, началото на 40-те години и първоначално е бил наричан витамин Н. В наши дни е познат и като витамин В7.

Производство на енергия - биотинът участва в метаболизма на захарта и мазнините, като помага придвижването на захарта от своя първоначален стадий на преработка до превръщането й в използваема химическа енергия. Поради тази причина мускулните спазми и болки при физическо натоварване, могат да бъдат резултат от неспособността на организма да използва ефективно захарта като гориво и са сигнал за дефицит на биотин.

Синтез на мазнини (мастни киселини) - много от симптомите за дефицит на биотин включват кожни проблеми, свързани с ролята на биотина в синтеза на мазнините. Биотинът

 е необходим за функцията на ензимв организма, наречен ацетил Ко-A карбоксилаза. Този ензим поставя заедно градивните елементи за производството на мазнини в тялото.

Когато клетъчните компоненти на мазнините не могат да се създадат правилно поради дефицит на биотин, кожните клетки развиват проблеми. При малките деца, най-често симптом за дефицит на биотин е дерматитът, състояние на кожата, при което кора от жълтеникави/белезникави петна се появява около скалпа, главата, веждите и кожата зад ушите на новороденото. При възрастните също съществува подобно състояние на кожата, наречено себорея.

 

Поддържа дейността на нервната система - тъй като глюкозата и мазнините се използват за създаване на енергия в рамките на нервната система, биотинът е помощен витамин в тази област. Многобройни нервни симптоми са свързани с дефицит на биотин. Тези симптоми са гърчове, липса на мускулната координация (атаксия), както и липса на добър мускулен тонус (хипотония).

 

Препоръчителна дневна доза биотин:

 

Биотинът е добре познат витамин, но точната му дозировка все още варира и подлежи на уточнение. Европейският съвет за храните приема 150 мкг за максимално допустим дневен прием. Много американски специалисти в областта препоръчват дози от 30 до 100 мкг дневно. Диабетиците имат много ниски запаси от витамин В7. За сваляне на нивата на кръвната им захар, лекарите предписват до 15 мг на ден, което е 100 пъти повече от това, което Европейският съвет за храните препоръчва.

Banner Demo

Препоръчани новини